Nieuws

Het verhaal van mevrouw Bakker

In de complexe wereld van dementiezorg en probleemgedrag zijn er momenten die boven alle verwachtingen uitstijgen. Het verhaal van mevrouw Bakker, die aanvankelijk verstrikt was geraakt in een neerwaartse spiraal van probleemgedrag, dementie en medicatie, toont aan hoe de juiste zorg en aandacht op de D-zep (dementie en zeer ernstig probleemgedrag) afdeling van Noorderboog een leven kan veranderen.

Verschillende zorgloketten, maar geen resultaat
Het begon twee jaar eerder, toen mevrouw Bakker gediagnosticeerd werd met Alzheimer. Ze werd opgenomen bij de GGZ. Na een paar maanden moest ze hier weg en belandde ze op een psychogeriatrische afdeling in een verpleeghuis. Daar aangekomen constateerde de specialist ouderengeneeskunde dat mevrouw Bakker in een slechte conditie was en dat opname in het ziekenhuis noodzakelijk was. Na 3 dagen keerde ze terug naar het verpleeghuis en de toediening van antipsychotische medicatie werd stopgezet. Haar gedrag escaleerde regelmatig in het verpleeghuis. Daarom werd de hulp van de D-zep afdeling van Noorderboog ingeroepen. De consultenten van de D-zep afdeling keken ter plekke mee in dit verpleeghuis. Al snel werd duidelijk dat mevrouw hier weg moest, omdat de situatie onhoudbaar was. Uiteindelijk belandde ze op de D-zep afdeling van Noorderboog, waar haar leven drastisch veranderde.

Volhardend team weigert op te geven
Bij binnenkomst op de D-zep afdeling deed mevrouw niets anders dan heen en weer lopen. Ze had geen rust om te gaan zitten of te gaan slapen. Als ze stil stond, dan stond ze nog te wiebelen op haar benen. Ze huilde veel en ze was vaak onbereikbaar. Ze at niet. Ze verzette zich tegen de zorg en vertoonde claimend gedrag. Haar constante bewegingsdrang en het gebrek aan rust ‘s nachts maakten het moeilijk om tot haar door te dringen. Het team van de D-zep afdeling, weigerde echter op te geven.

Met wekelijkse evaluaties en een scala aan interventies probeerden ze de situatie te verbeteren. Ze dekten haar toe met een verzwaringsdeken en verzwaringskussens om haar geborgenheid te geven in bed. Ze gooide het direct af. Ze probeerden een kussen dat ademhaalt, wat het gevoel geeft dat je een levend iets in de handen hebt. Ook dat ging aan de kant. Ze maakten gebruik van projectie op het plafond om bepaalde prikkels aan te bieden en ga zo maar door. Niets leek langdurig effect te hebben. Totdat mevrouw een longontsteking kreeg. Het team nam een radicale beslissing. Mevrouw kreeg antibioticum en alle onrustmedicatie werd afgebouwd. Een beslissing die het keerpunt bleek te zijn.

Van verloren vrouw naar een totaal andere vrouw
Het afbouwen van de onrustmedicatie resulteerde in een opmerkelijke transformatie. De lichamelijke onrust van mevrouw verdween, haar cognitie verbeterde, en ze kon weer gesprekken voeren met verzorgenden. Een totaal andere vrouw kwam tevoorschijn, tot verrassing en vreugde van iedereen die bij haar zorg betrokken was.

De rol van haar echtgenoot, kinderen en verdere familie mag niet worden onderschat. Dagelijks bezochten zij mevrouw. Wekelijks ging de zorg in gesprek met de echtgenoot.
Ondanks zijn oorspronkelijke verlies van vertrouwen in de gezondheidszorg, kwam zijn geloof terug. Wekelijkse gesprekken met het zorgteam en zijn dankbaarheid bij het herstel van zijn vrouw getuigen van de kracht van betrokkenheid en communicatie op de D-zep afdeling.

Het verhaal eindigt niet met terugkeer naar een verpleeghuis. Mevrouw keerde terug naar huis, waar ze nu samen met haar man woont en onder andere zelf de boodschappen doet. Een moment dat velen niet voor mogelijk hadden gehouden Het ondenkbare gebeurde: ze overleefde niet alleen, maar bloeide op.

Hoewel het verhaal van mevrouw een uitzonderlijk geval is, illustreert het de impact van persoonlijke aandacht, de juiste benadering en de moed van het multidisciplinaire team van de D-zep afdeling Noorderboog om traditionele paden te verlaten.

Meer weten?
Heb jij te maken met een cliënt met dementie en zeer ernstig probleemgedrag en weet je niet hoe je verder moet, schroom dan niet om contact op te nemen met René Daling, regieverpleegkundige of Hilde van Es, GZ-psycholoog. Zij werken beiden op de D-zep afdeling van het Regionaal Expertisecentrum Noorderboog. René is bereikbaar via telefoonnummer (06) 82 31 11 84 of via e-mail r.daling@noorderboog.nl en Hilde via (06) 82 30 33 95 of via h.vanes@noorderboog.nl.

In verband met de privacy is de naam van mevrouw Bakker gefingeerd.

logo d-zep