Scholing

Op deze pagina is het huidige aanbod scholingen te vinden van het Kennisnetwerk D-zep. Klik hier om het scholingsprogramma te bekijken. 

Klik hier om de presentaties en bevindingen van onze netwerkbijeenkomsten en themabijeenkomsten te bekijken.

Sensorische Informatieverwerking (SI)

De scholing SI bestaat uit vier filmpjes (zie hiernaast). Deel 1 bestaat uit een introductie over prikkelverwerking, de zintuiggebieden en veel voorkomende symptomen bij dementie. Deel 2 gaat dieper in op de zintuiggebieden en in deel 3 worden de alterheidniveaus besproken. Tot slot worden de mogelijke interventies besproken in deel 4. 

Naast deze filmpjes bieden Jannet van Klaveren en Marjo Dorrestijn nog een scholing prikkelverwerking aan. Interesse in deze scholing? Mail dan naar info@jannetvanklaveren.nl.

Verder biedt Estasi ook SI-scholingen aan. Klik op onderstaande knop om naar hun website te gaan. Geef hierbij aan dat je op een D-zep afdeling werkt of gaat werken, zodat hier rekening mee gehouden kan worden in de casuïstiek. 

Focussen voor (GZ-)psychologen - UKON

Het UKON biedt in het voorjaar 2024 een 3-daagse training Focussen voor (GZ-)psychologen aan. Deze methodiek is ontwikkeld om grip te krijgen op complex gedrag bij allerlei vormen van ouderdomsproblematiek. Er wordt gebruik gemaakt van het proces van de prikkelverwerking bij gezonde mensen. Deze is uitgewerkt naar een dynamisch model waarin de prikkelverwerking wederzijds wordt beïnvloed in de dynamiek tussen cliënten en medewerkers in de zorg. In dit model is de focus verlegd van ontremd gedrag naar automatisch gedrag dat niet meer geremd wordt. Door te focussen op automatisch gedrag en op de dynamiek tussen mensen is het gemakkelijker geworden om te zoeken naar specifieke interventiemogelijkheden voor een individuele cliënt.

In deze trainingen krijg je handvaten om met de methodiek Focussen aan de slag te gaan en hoe je deze methodiek kan introduceren aan jouw team.

Vroegsignalering en de-escalerend handelen - Trifier

Wil je leren hoe je gericht verbale en non-verbale uitingen van onbegrepen gedrag kan herkennen en hoe je hier de-escalerend op kan reageren? Wil je oefenen door middel van scenario trainingen? Of ben je geïnteresseerd in een eendaagse specialisatie in omgaan met mensen met psychiatrische ziektebeelden? Bekijk dan snel het aanbod van Trifier! 

Trifier biedt de volgende trainingen aan:

  • De basistrianing; een of tweedaagse variant
  • De herhalings- en verdiepingstrainingen
  • Coaching en training on the job
  • Specialisatie
  • Teamtrajecten